Pulpety w sosie brokułowym to świetna propozycja na smaczny i pożywny obiad. Z pewnością swoim smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. To danie łączy w sosie delikatne, mięsne kuleczki ze zdrowym i smacznym brokułem, tworząc razem pełnowartościowy posiłek.
Do przygotowania pulpetów można użyć ulubionego rodzaju mięsa, ja użyłam kurczaka, ale może to być również mięso wieprzowe. Pulpeciki wychodzą niesamowicie delikatne, mięciutkie i idealnie komponują się z sosem i brokułem. Serwowane z ziemniakami, kaszą czy ryżem smakują naprawdę świetnie. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy. Co do surówki, do tego dania idealnie pasuje surówka z czerwonej kapusty i marchewki.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
- 1/2 brokuła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 400 ml bulionu drobiowego
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- mąka pszenna
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
Wykonanie
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć.
- Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, jajko, szczyptę soli, słodkiej papryki oraz pieprzu, wymieszać. Za pomocą dłoni uformować kotleciki, obtaczając je kolejno w mące.
- Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, podsmażyć kotleciki z obu stron na rumiano. Następnie wlać gorący bulion, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut na wolnym ogniu.
- Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, cukru oraz soku z cytryny. Przełożyć brokuła i gotować ok. 5-6 minut. Odcedzić.
- Po upływie czasu zdjąć pokrywkę, dodać podsmażoną cebulą z czosnkiem. Śmietankę kremówkę wymieszać z 1 łyżeczką mąki, przelać na patelnię i podgrzewać, mieszając, do zgęstnienia sosu. Pod koniec do sosu dodać ugotowanego brokuła.