Puree z dyni – wiele osób zastanawia się jak zrobić najlepsze puree z dyni. Jaką dynię wybrać? Czy ją ugotować a może upiec?
Tak naprawdę każda odmiana dyni będzie odpowiednia na puree. Ja wybrałam dynię hokkaido, która charakteryzuje się intensywnym kolorem, twardą skórką, której nie trzeba obierać.
Puree można przygotować na dwa sposoby, z gotowanej dyni oraz z dyni pieczonej. Ja postawiłam na puree z pieczonej dyni. Jak je przygotować? Zapraszam na przepis ponizej!
PUREE Z DYNI – PRZEPIS
Składniki
- 1 dynia hokkaido ok. 1300 g
Wykonanie
- Dynie przekroić na pół, wydrążyć z niej miąższ.
- Dynie pokroić na części (ok. 15).
- Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Umieścić na niej pokrojoną dynie skórką w stronę papieru.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec przez 35 min, grzanie góra/dół.
- Po upieczeniu usunąć skórkę z dyni, następnie zblendować na puree. Doprawić solą i pieprzem do smaku