Przepis na lekkie i puszyste racuchy ze śliwkami na kefirze. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie placuszki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację.
Ponieważ racuchy w tym wydaniu nie zawierają drożdży, to nie czekamy na wyrośnięcie ciasta. Nie potrzebujemy nawet miksera! Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i gotowe. Do tego śliwki zatopione w cieście i mamy pyszną przekąskę, której nikt się nie oprze. Serdecznie zachęcam do wykorzystania tego przepisu na pyszne racuchy ze śliwkami!
RACUCHY ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: ok. 16 placuszków
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka kefiru
- ok. 10 śliwek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie
- Do miski przełożyć mąkę, cukier wanilinowy, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać sypkie składniki.
- Następnie dodać kefir oraz jajka. Całość ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Śliwki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
- Patelnię dobrze rozgrzać i posmarować cienko olejem.
- Przy pomocy chochli nakładać porcje ciasta na patelnię. Na każdym placku ułożyć po 3-4 plasterki śliwek.
- Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron na rumiano.
- Po usmażeniu wszystkich placuszków posypać cukrem pudrem.
Poniżej mamy dla Was dodatkowo krótki filmik, w którym zobaczycie jak krok po kroku zostały przygotowane te pyszne racuchy ze śliwkami.