Roladki z selerem i żurawiną

Roladki z selerem i żurawiną

Roladki z kurczaka to bardzo fajny pomysł na domowy obiad. Jest to również świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych w jajku i bułce, które pojawiają się w naszych domach bardzo często. Polecam jednak czas od czasu zastąpić je czymś innym, by urozmaicić swoje codzienne menu. Idealnym wyborem będą roladki z selerem i żurawiną.



Domowe roladki z selerem i żurawiną to idealna propozycja na rodzinny obiad. Takie zawijane mięso z nadzieniem z selera naciowego, podsmażonego na maśle z dodatkiem słodkiej żurawiny oraz żółtego sera smakuje naprawdę świetnie. Idealnym dodatkiem do takich roladek będą tradycyjne ziemniaki oraz surówka. Polecam Wam surówkę colesław, która idealnie pasuje do tego dania.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne roladki drobiowe z selerem i żurawiną. Pyszne i łatwe danie obiadowe, które musicie wypróbować. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA ROLADKI Z SELEREM I ŻURAWINĄ

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i chrząstek. Kroimy na plastry i rozbijamy jak na tradycyjne kotlety. Z obu stron posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
  • Selera naciowego kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy selera oraz suszoną żurawinę. Całość podsmażamy przez około 10 minut.
  • Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Na każdy kawałek mięsa wykładamy porcję selera z żurawiną oraz odrobinę sera żółtego. Następnie całość zwijamy w roladkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez około 60 minut, grzanie góra-dół.


Roladki drobiowe z selerem i żurawiną
Roladki z selerem naciowym i żurawiną
Roladki z selerem naciowym i żurawiną przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

17 − osiem =