Niezwykle puszysty odrywany chlebek balls to świetna przekąska na imprezę. Nie trzeba go kroić po upieczeniu, lecz wystarczy zaserwować go na desce i odrywać za pomocą dłoni. Dzięki mozzarelli oraz masłu z dodatkiem czosnku i ziół chlebek jest niesamowicie aromatyczny, ciężko zaprzestać na jednym kawałki.
Taki odrywany chlebak balls to idealny pomysł na przekąskę, kiedy odwiedzą nam znajomi czy rodzina. Gwarantuję, że będą zachwyceni jego smakiem. Przepis na odrywany chlebek wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję oraz listę niezbędnych składników.
RWANY CHLEBEK BALLS – PRZEPIS
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 5 g drożdży instant
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 150 ml mleka
Dodatkowo
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartej mozzarelli
Wykonanie
- Do ciepłego (niegorącego) mleka wsypujemy drożdże oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól oraz przygotowany rozczyn. Wyrabiamy ciasto za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodajemy rozpuszczone i przestygnięte masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
- Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po upływie czasu z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kuleczki. Umieszczamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej.
- Do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ulubione zioła, bazylia, oregano. Bułeczki smarujemy masłem z ziołami, a następnie posypujemy startą na tarce mozzarellą.
- Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.