Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku to także alternatywa dla popularnej i każdemu dobrze znanej ryby po grecku.



Rybę po japońsku można serwować w wersji na ciepło i na zimno, oba warianty są bardzo smaczne. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej by smaki się przegryzły. Ryba po japońsku to hit każdego stołu, proste składniki, cudowny smak i łatwy przepis! Zapraszam do wypróbowania!

RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 800 g filetów rybnych ( miruna, dorsz, mintaj)
  • 3 cebule
  • 300 g ogórków konserwowych
  • 300 g papryki konserwowej
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa

  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu


Wykonanie

  • Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest to mrożona ryba, należy wcześniej ją rozmrozić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. 
  • Kawałki ryby skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem.  Następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu.
  • Cebulę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy przez kilka minut, aż cebula nabierze rumianego koloru. 
  • Paprykę oraz ogórki kroimy w cienkie paseczki.
  • W garnku umieszczamy wodę, olej, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie do garnka z zalewą przełożyć podsmażoną cebulę, pokrojone ogórki, paprykę, całość gotujemy na małej mocy palnika przez 4-5 minut. Po czasie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 
  • Na dno naczynia wykładamy połowę usmażonej ryby, następnie układamy na niej połowę przygotowanego farszu z zalewą. Kolejno pozostałą rybę i resztę farszu z zalewą. Całość przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.


Ryba po japońsku
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

16 − 9 =