Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku to także alternatywa dla popularnej i każdemu dobrze znanej ryby po grecku.
Rybę po japońsku można serwować w wersji na ciepło i na zimno, oba warianty są bardzo smaczne. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej by smaki się przegryzły. Ryba po japońsku to hit każdego stołu, proste składniki, cudowny smak i łatwy przepis! Zapraszam do wypróbowania!
RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS
Składniki
- 800 g filetów rybnych ( miruna, dorsz, mintaj)
- 3 cebule
- 300 g ogórków konserwowych
- 300 g papryki konserwowej
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia ryby
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Zalewa
- 60 ml oleju rzepakowego
- 60 ml octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 300 ml wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
Wykonanie
- Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest to mrożona ryba, należy wcześniej ją rozmrozić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Kawałki ryby skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu.
- Cebulę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy przez kilka minut, aż cebula nabierze rumianego koloru.
- Paprykę oraz ogórki kroimy w cienkie paseczki.
- W garnku umieszczamy wodę, olej, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie do garnka z zalewą przełożyć podsmażoną cebulę, pokrojone ogórki, paprykę, całość gotujemy na małej mocy palnika przez 4-5 minut. Po czasie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Na dno naczynia wykładamy połowę usmażonej ryby, następnie układamy na niej połowę przygotowanego farszu z zalewą. Kolejno pozostałą rybę i resztę farszu z zalewą. Całość przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.