Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku to także alternatywa dla popularnej i każdemu dobrze znanej ryby po grecku.



Rybę po japońsku można serwować w wersji na ciepło i na zimno, oba warianty są bardzo smaczne. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej by smaki się przegryzły. Ryba po japońsku to hit każdego stołu, proste składniki, cudowny smak i łatwy przepis! Zapraszam do wypróbowania!

RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 800 g filetów rybnych ( miruna, dorsz, mintaj)
  • 3 cebule
  • 300 g ogórków konserwowych
  • 300 g papryki konserwowej
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa

  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu


Wykonanie

  • Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest to mrożona ryba, należy wcześniej ją rozmrozić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. 
  • Kawałki ryby skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem.  Następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron. Układać na ręczniku papierowym, by odsączyć rybę z nadmiaru tłuszczu.
  • Cebulę kroimy w piórka, przekładamy na patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy przez kilka minut, aż cebula nabierze rumianego koloru. 
  • Paprykę oraz ogórki kroimy w cienkie paseczki.
  • W garnku umieszczamy wodę, olej, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie do garnka z zalewą przełożyć podsmażoną cebulę, pokrojone ogórki, paprykę, całość gotujemy na małej mocy palnika przez 4-5 minut. Po czasie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 
  • Na dno naczynia wykładamy połowę usmażonej ryby, następnie układamy na niej połowę przygotowanego farszu z zalewą. Kolejno pozostałą rybę i resztę farszu z zalewą. Całość przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny, by smaki się przegryzły.


Ryba po japońsku
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

18 + dwadzieścia =