Sałatka kijowska to kolejna smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. W jej skład wchodzi zaledwie kilka prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują.
Sałatka przygotowana jest w wersji warstwowej, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Dekorację sałatki stanowią starte na tarce żółtka jajek, które z dodatkiem szczypiorku wyglądają fenomenalnie.
Przepis na sałatkę kijowską jest bardzo prosty, a składniki ogólnodostępne. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Jestem pewna, że Wam również posmakuje, zapraszam na przepis!
SAŁATKA KIJOWSKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 2 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 150 g żółtego sera
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 pora
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i oddzielamy białka od żółtek. Białka kroimy w kosteczkę, żółtka osobno ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Pora myjemy i kroimy w półkrążki.
- Tuńczyka odsączamy z zalewy, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą oraz pieprzem.
- Na spodzie naczynia wykładamy białka, następnie starty na tarce ser żółty, tuńczyka, sos, pora oraz starte na tarce żółtka.