Sałatka miejska to przekąska w nowoczesnym wydaniu. Zaserwowana jest w formie warstwowej, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Do sałatki został użyty makaron łazanki, który zazwyczaj używany jest do dań obiadowych. Moim zdaniem świetnie pasuje do tej sałatki i sprawia, że jest ona bardzo nietuzinkowa i ciekawa.
Przepis na sałatkę miejską jest banalnie prosty a sama sałatka łatwa i szybka w przygotowaniu. Podczas gotowania makaronu jesteśmy w stanie przygotować pozostałe składniki, dzięki czemu czas przygotowania sałatki to około 15 minut.
Sałatka miejska idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, domowe imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Będzie także świetnym wyjściem awaryjnym w przypadku niezapowiedzianych gości. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA MIEJSKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 1 papryka czerwona
- 200 g makaronu łazanki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 g szynki
- 150 g żółtego sera
- 10 mini ogórków korniszonów
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ogórki, paprykę, szynkę oraz żółty ser kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, solą oraz pieprzem.
- Składniki układamy warstwowo: makaron, szynka, ser, ogórki, sos, kukurydza, papryka.