Lekka i świeża sałatka z camembertem i jabłkiem. Idealna na obiad, kolację, czy posiłek do pracy. Mięciutki i soczysty kurczak, z dodatkiem chrupiącego jabłka i grillowanym serem camembert to idealne połączenie.
Jabłko to bardzo uniwersalny owoc. Chociażbym ze względu na to, że istnieje wiele odmian jabłek. Dzięki temu możemy wybierać je odpowiednio do danej potrawy. Do sałatki najlepiej wybrać słodko-kwaśny rodzaj jabłek. Najważniejsze jest jednak to, by jabłka były chrupiące.
Sałatka z camembertem i jabłkiem to również świetny pomysł na przekąskę, kiedy odwiedzą nas znajomi. Robi się ją naprawdę bardzo szybko, a jej smakiem zadowoli się każdy, kto jej skosztuje. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CAMEMBERTEM I JABŁKIEM
Liczba porcji: 2+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 300 g fileta z kurczaka
- 1 jabłko
- 120 g sera camembert
- garść orzechów nerkowca
- 2 garści szpinaku
SOS
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka delikatnie rozbijamy, doprawiamy z obu stron przyprawą gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Następnie podsmażamy na patelni grillowej. Gotowego kurczaka odkładamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w paseczki.
- Ser camembert kroimy na trójkąty i również podsmażamy na patelni grillowej, z obu stron.
- Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
- Na płaski talerzy czy też półmisek wykładamy szpinak. Następnie kawałki kurczaka, ser camembert, jabłko oraz orzechy nerkowca.
- Przygotowujemy sos, ocet balsamiczny mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.