Smaczna, sycąca i bardzo łatwa w przygotowaniu. Taka właśnie jest sałatka z ketchupem, która zagościła ostatnimi czasy w naszym domu.
Sałatka z ketchupem składa się z prostych i ogólnodostępnych składników, które zakupicie w każdym sklepie. A są nimi, kurczak, jajka, ogórki konserwowe, kapusta pekińska oraz kukurydza. Dodatek to jak sama nazwa mówi ketchup oraz jogurt naturalny z odrobiną majonezu i świeżego czosnku. Taka sałatka smakuje naprawdę rewelacyjnie i dodatkowo jest bardzo sycąca.
Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, w której opisałam Wam listę składników oraz cały etap przygotowania sałatki z ketchupem. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia. Idealnie sprawdzi się na święta, domowe imprezy czy na zwykłą kolację, a nawet obiad. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z KETCHUPEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 jajka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Gotowego kurczaka odstawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
- Kapustę pekińską siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy sos, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.