Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Przepis na bardzo delikatny i mięciutki schab w kremowym sosie z kurek. Danie, które z pewnością zachwyci was i waszą rodzinę.



Schab w sosie kurkowym to świetny pomysł na pyszny obiad. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso oraz rewelacyjny sos kurkowy, który nadaje wyjątkowego smaku całej potrawie. Schab w sosie kurkowym możemy podać z ziemniakami, frytkami, kaszą, kluskami śląskimi czy kopytkami. Możliwości jest dużo! Do tego ulubiona surówka i mamy fantastyczny obiad.

SCHAB W SOSIE KURKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 700 g schabu bez kości
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu
  • 100 g śmietany 30%
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka do dekoracji


Przygotowanie

1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Następnie dodajemy do niej bardzo dokładnie oczyszczone kurki. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając.

2. Schab myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plastry.

3. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na nim plastry schabu z obu stron na rumiano.

5. Następnie na patelnię z mięsem przekładamy podsmażoną cebulę z kurkami i wszystko zalewamy bulionem. Całość dusimy ok. 40 minut, aż schab będzie miękki.

6. Po tym czasie zdejmujemy schab z patelni i wlewamy śmietankę. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Schab wkładamy do sosu.

7. Danie dekorujemy posiekaną pietruszką.



Schab w sosie kurkowym przepis
Przepis na schab w sosie kurkowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 30

Dodaj komentarz

12 − 12 =