Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, wilgotny i delikatny sernik na spodzie z delicji. Ciasto idealne na różne okazje jak i bez okazji. Sernik na delicjach można przygotować na święta, urodziny, czy do popołudniowej filiżanki kawy i delektować się jego wyśmienitym smakiem.
Przepis na sernik na delicjach jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składników nie ma zbyt wiele, co jest dodatkową zaletą, gdy potrzebujesz przygotować szybkie i smaczne ciasto. Zapraszam do wypróbowania!
SERNIK NA DELICJACH PRZEPIS
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 660 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- olejek waniliowy
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- 1 opakowanie delicji wiśniowych
Przygotowanie
*Wszystkie skladniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy delicje.
2. W misy miksera umieszczamy ser z wiaderka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i wlewamy odrobinę olejku waniliowego. Całość miksujemy na niskich obrotach do połączenia.
3. Następnie cały czas miksując do masy dodajemy stopniowo jajka.
4. Kolejno dodajemy budynie, mieszamy i na koniec wlewamy sok z cytryny.
5. Na ułożone delicje wykładamy kilka łyżek masy serowej i wyrównujemy. Dzięki temu delicje nie wypłyną do góry. Następnie przelewamy pozostałą masę.
6. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut.
7. Po upływie czasu piekarnik wyłączamy i pozostawiamy sernik w piekarniku bez uchylania drzwi do całkowitego wystudzenia.
8. Drobno pokrojoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy przestygnięty sernik i dekorujemy kawałkami delicji.
9. Sernik wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.