Śmietanowiec z białą czekoladą to rewelacyjny deser, który musicie wypróbować. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Przygotowałam je według swojego smaku, kilka pomysłów i smaków złożyłam w jeden przepis.
Ciasto śmietanowiec składa się z puszystego biszkopta, musu porzeczkowego przygotowanego na bazie dżemu z czarnej porzeczki i galaretki jagodowej oraz delikatnej masy śmietankowej z dodatkiem białej czekolady. Całość smakuje rewelacyjnie. Ciasto jest niesamowicie delikatne i lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Słodycz ciasta przełamuje lekko kwaśny dżem, po prostu raj dla podniebienia.
ŚMIETANOWIEC Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 160 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
MUS PORZECZKOWY
- 1 słoik dżemu porzeczkowego (280g)
- 125 ml gorącej wody
- 1 galaretka jagodowa
- 1 łyżeczka żelatyny
DODATKOWO
- 1/2 szklanki prażonych migdałów
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka oddzielamy od żółtek, pamiętajcie, by j jajka były w temperaturze pokojowej. Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, stopniowo, jedno po drugim. Mieszamy do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24x24cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
MUS PORZECZKOWY
- Dżem porzeczkowy blendujemy na gładką masę.
- Do gorącej wody wsypujemy galaretkę oraz żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wlewamy do zblendowanego dżemu, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka minut, by całość zaczęła tężeć.
- Tężejący mus wykładamy na jeden płat biszkopta.
MASA ŚMIETANKOWA
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Do gotowej masy wsypujemy startą na tarce czekoladę oraz śmietan-fix. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Połowę masy wykładamy na stężały mus porzeczkowy, następnie przekładamy drugim biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostałą część masy.
- Wierzch ciasta posypujemy prażonymi migdałami.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.