
Jeśli szukacie pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny obiad, ten przepis będzie dla Was idealny! Chrupiące kotleciki z piekarnika to doskonała alternatywa dla klasycznych, smażonych kotletów na głębokim tłuszczu. Są niesamowicie lekkie, soczyste w środku i mają idealnie chrupiącą panierkę! Ten przepis sprawdzi się idealnie dla osób na diecie, ale także dla całej rodziny. Te kotleciki uwielbiają nawet najmłodsi.
Co więcej, kotleciki pieczone w piekarniku są dużo zdrowsze, mniej kaloryczne i nie pozostawiają brzydkiego zapachu smażenia w domu. Wystarczy tylko dobrze doprawione mięso panierka z bułki tartej i panko i kilkanaście minut pieczenia. Te kotleciki można przygotować je z mięsa mielonego (np. z indyka lub kurczaka), wzbogacając je o ulubione warzywa, u mnie cebula, marchewka i świeża natka pietruszki.
To idealny przepis na:
- dietetyczny posiłek dla osób dbających o linię,
- obiad do pracy,
- zdrowy lunch do szkoły dla dziecka,
- szybką kolację bez smażenia.
Jeśli macie dość tłustych, smażonych kotletów, te pieczone kotleciki z piekarnika z pewnością będą idealnym wyborem. Można podać je z ziemniakami, kaszą, ryżem, warzywami lub świeżą surówką. Świetnie smakują również na zimno — jako przekąska lub dodatek do kanapek.
Wyprobujcie mój przepis na domowe kotleciki z piekarnika i przekonajcie się, że zdrowe gotowanie może być szybkie, proste a przede wszystkim smaczne!
PRZEPIS NA SOCZYSTE KOTLECIKI Z PIEKARNIKA
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- bułka tarta
- panierka panko (opcjonalnie)
- 2 gałązki świeżej pietruszki
- masło
- mleko
- sól
- pieprz
- papryka słodka
Wykonanie
- Bułkę namoczyć w mleku odstawić na kilkanaście minut. Po upływie czasu, kiedy zmięknie delikatnie odcisnąć w dłoniach i dodać do mięsa mielonego.
- Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do miski z mięsem mielonym i bułką wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
- Z mięsa uformować kotleciki i obtaczać w bułce tartej wymieszanej z panko. Można oczywiście użyć samej bułki tartej.
- Gotowe kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy z nich położyć kawałek masła.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut z funkcją termoobiegu. Poupływie czasu zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15-20 minut, grzanie od góry.


