Soczyste kotleciki z piekarnika – bez smażenia, idealne na obiad

przepis na soczyste kotleciki z piekarnika

Jeśli szukacie pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny obiad, ten przepis będzie dla Was idealny! Chrupiące kotleciki z piekarnika to doskonała alternatywa dla klasycznych, smażonych kotletów na głębokim tłuszczu. Są niesamowicie lekkie, soczyste w środku i mają idealnie chrupiącą panierkę! Ten przepis sprawdzi się idealnie dla osób na diecie, ale także dla całej rodziny. Te kotleciki uwielbiają nawet najmłodsi.



Co więcej, kotleciki pieczone w piekarniku są dużo zdrowsze, mniej kaloryczne i nie pozostawiają brzydkiego zapachu smażenia w domu. Wystarczy tylko dobrze doprawione mięso panierka z bułki tartej i panko i kilkanaście minut pieczenia. Te kotleciki można przygotować je z mięsa mielonego (np. z indyka lub kurczaka), wzbogacając je o ulubione warzywa, u mnie cebula, marchewka i świeża natka pietruszki. 

To idealny przepis na:

  • dietetyczny posiłek dla osób dbających o linię,
  • obiad do pracy,
  • zdrowy lunch do szkoły dla dziecka,
  • szybką kolację bez smażenia.

Jeśli macie dość tłustych, smażonych kotletów, te pieczone kotleciki z piekarnika z pewnością będą idealnym wyborem. Można podać je z ziemniakami, kaszą, ryżem, warzywami lub świeżą surówką. Świetnie smakują również na zimno — jako przekąska lub dodatek do kanapek.

Wyprobujcie mój przepis na domowe kotleciki z piekarnika i przekonajcie się, że zdrowe gotowanie może być szybkie, proste a przede wszystkim smaczne!



PRZEPIS NA SOCZYSTE KOTLECIKI Z PIEKARNIKA

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • bułka tarta 
  • panierka panko (opcjonalnie)
  • 2 gałązki świeżej pietruszki
  • masło
  • mleko
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka


Wykonanie

  1. Bułkę namoczyć w mleku odstawić na kilkanaście minut. Po upływie czasu, kiedy zmięknie delikatnie odcisnąć w dłoniach i dodać do mięsa mielonego. 
  2. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Do miski z mięsem mielonym i bułką wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać. 
  4. Z mięsa uformować kotleciki i obtaczać w bułce tartej wymieszanej z panko. Można oczywiście użyć samej bułki tartej.
  5. Gotowe kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy z nich położyć kawałek masła.
  6. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut z funkcją termoobiegu. Poupływie czasu zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15-20 minut, grzanie od góry.
kotleciki zapiekane


kotleciki zapiekane w piekarniku
chrupiące kotleciki z piekarnika


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 678

Dodaj komentarz

dwa − 2 =