Sos koperkowy – przepis na sos do mięs i sałatek

Sos koperkowy

Dziś mamy dla was łatwy w przygotowaniu, zdrowy i aromatyczny sos koperkowy, który nada charakteru i wzbogaci niejedno danie. Sos koperkowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięs, ryb, ziemniaków czy jajek. Jest bardzo lekki, smaczny i robi się go błyskawicznie z kilku niedrogich składników, które znajdziecie w pobliskim sklepie.



Innym pysznym sosem, który znajdziecie na naszym blogu jest sos tzatziki, który również idealnie sprawdza się do wielu potraw, a szczególnie do grilla. Dodaje ciężkim potrawom z rusztu lekkości i świeżości.

SOS KOPERKOWY PRZEPIS

Składniki

  • 1 pęczek koperku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz ziołowy


Przygotowanie

  1. Koperek drobno siekamy.
  2. Śmietanę mieszamy z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Następnie do sosu dodajemy koperek i cukier. Całość doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy do połączenia.
  4. Gotowy sos koperkowy wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smaki się przegryzły.
Sos koperkowy przepis
domowy sos koperkowy


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 131

Dodaj komentarz

9 + 20 =