
Dziś mamy dla was łatwy w przygotowaniu, zdrowy i aromatyczny sos koperkowy, który nada charakteru i wzbogaci niejedno danie. Sos koperkowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięs, ryb, ziemniaków czy jajek. Jest bardzo lekki, smaczny i robi się go błyskawicznie z kilku niedrogich składników, które znajdziecie w pobliskim sklepie.
Innym pysznym sosem, który znajdziecie na naszym blogu jest sos tzatziki, który również idealnie sprawdza się do wielu potraw, a szczególnie do grilla. Dodaje ciężkim potrawom z rusztu lekkości i świeżości.
SOS KOPERKOWY PRZEPIS
Składniki
- 1 pęczek koperku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz ziołowy
Przygotowanie
- Koperek drobno siekamy.
- Śmietanę mieszamy z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Następnie do sosu dodajemy koperek i cukier. Całość doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mieszamy do połączenia.
- Gotowy sos koperkowy wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smaki się przegryzły.

