Surówka z żółtej papryki
Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. Nie tylko dopełnia ona smak każdej potrawy, ale jest także bardzo zdrowa i bogata w wiele cennych witamin. Domowe surówki ożywiają nasze talerze, dlatego też warto przygotowywać je w swoich domach.
Przepisów na domowe surówki do obiadu jest naprawdę mnóstwo. Bardzo popularna jest surówka Colesław, surówka z czerwonej kapusty a także surówka z gruszki. Te surówki pojawiają się w moim domu bardzo często. Tym razem postanowiłam przygotować nieco inną surówkę i padło na surówkę z żółtej papryki.
Surówka z żółtej papryki jest bardzo chrupka i kolorowa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do każdego obiadu. Jest bardzo smaczna, delikatna, wręcz idealna. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z ŻÓŁTEJ PAPRYKI
Składniki
- 1/2 małej główki młodej kapusty
- 1 duża papryka żółta
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
- Kapustę drobno poszatkować.
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę pokroić w kosteczkę.
- Cebulę czerwoną pokroić w piórka.
- Warzywa wymieszać, dodać cukier i sól i odstawić na 20 minut.
- Następnie dodać sok z cytryny, olej i pieprz.