Szarlotka z Keksówki



Proste i bardzo dobrze Wam znane ciasto z dodatkiem jabłek i cynamonu. Wiecie już o jaki wypiek chodzi? Oczywiście, że o szarlotkę! Tym razem nie będzie to szarlotka pieczona w tradycyjnej blaszce a szarlotka z keksówki. 

Przepis na szarlotkę jest bardzo łatwy i szybki, dlatego też polecam go wypróbować każdemu miłośnikowi tego typu wypieków. Zapraszam serdecznie!

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z KEKSÓWKI

Składniki 

*przepis na keksówkę 12×25 

CIASTO

  • niepełna szklanka mąki
  • 80 g  masła 
  • 40 g  cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

NADZIENIE

  • 1 kg jabłek 
  • łyżka cynamonu 


Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Z ciasta robimy kuleczkę, zawijamy ją w folię. Umieszczamy w lodowce na godzinę. 

  2. Jabłka ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon. Moje jabłka były kwaśne, dodałam do nich 3 łyżki  słodkiej marmolady by nieco je osłodzić. Całość dokładnie mieszamy.

  3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną większą, drugą mniejszą. 

  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wiekszą część ciasta wykładamy na spodzie keksówki. 

  5. Na ciasto wykładamy jabłka.

  6. Mniejszą część ciasta rwiemy na kawałki układamy  na jabłkach. 

  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, 180°, grzanie góra/dół. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.8 / 5. Oddanych głosów: 4

1 komentarz

Dodaj komentarz

dwanaście + cztery =