Proste i bardzo dobrze Wam znane ciasto z dodatkiem jabłek i cynamonu. Wiecie już o jaki wypiek chodzi? Oczywiście, że o szarlotkę! Tym razem nie będzie to szarlotka pieczona w tradycyjnej blaszce a szarlotka z keksówki.
Przepis na szarlotkę jest bardzo łatwy i szybki, dlatego też polecam go wypróbować każdemu miłośnikowi tego typu wypieków. Zapraszam serdecznie!
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z KEKSÓWKI
Składniki
*przepis na keksówkę 12×25
CIASTO
- niepełna szklanka mąki
- 80 g masła
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
NADZIENIE
- 1 kg jabłek
- łyżka cynamonu
Przygotowanie
- Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Z ciasta robimy kuleczkę, zawijamy ją w folię. Umieszczamy w lodowce na godzinę.
- Jabłka ścieramy na tarce. Dodajemy cynamon. Moje jabłka były kwaśne, dodałam do nich 3 łyżki słodkiej marmolady by nieco je osłodzić. Całość dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną większą, drugą mniejszą.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wiekszą część ciasta wykładamy na spodzie keksówki.
- Na ciasto wykładamy jabłka.
- Mniejszą część ciasta rwiemy na kawałki układamy na jabłkach.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, 180°, grzanie góra/dół.
Kocham szarlotkę! Przepis 11/10