Szarpaniec z truskawkami to rewelacyjny wypiek z dodatkiem truskawek. Jest to niezawodny i łatwy w przygotowaniu deser, który można przygotować z kilku ogólnodostępnych składników. Ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze smakuje obłędnie!
W sezonie truskawkowym w każdym domu powinno znaleźć się ciasto z truskawkami. Nie ważne czy będzie to klasyczne ciasto z truskawkami, czy ciasto przekładane. Ważne, aby w swoim składzie zawierało truskawki – owoce te idealnie nadają się do wypieków, dlatego należy wykorzystać sezon truskawkowy na maksa.
Tym razem w naszym domu zagościł szarpaniec z truskawkami. Rewelacyjny i lekki wypiek, który wręcz rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Zapraszam!
SZARPANIEC Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
Liczba porcji: blaszka 24×24 cm | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
BISZKOPT
- 4 jaja
- ¼ szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki
- 40 g proszku budyniu (smak czekoladowy, bez cukru)
MASA Z TRUSKAWKAMI
- 500 ml śmietanki 30%
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 500 g truskawek
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
- Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, proszek budyniowy, delikatnie wymieszać.
- Gotową masę przelać na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach 25 minut, grzanie góra-dół.
- Przestudzony biszkopt przekroić, tak by górna część była nieco cieńsza. Tą część biszkoptu poszarpać na kawałeczki.
MASA Z TRUSKAWKAMI
- Owoce umyć i usunąć ogonki.
- Schłodzoną śmietankę 30% ubić razem z cukrem pudrem.
- Żelatynę zalać zagotowaną wodą. Mieszać do mementu rozpuszczenia się żelatyny.
- Chłodną żelatynę przelać wolnym strumieniem do śmietanki, wymieszać.
- Pół masy śmietanowej rozsmarować na biszkopcie. Wyłożyć truskawki, dociskając je do masy. Przykryć drugą częścią masy. Posypać poszarpanym biszkoptem.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.