
Ciasto z malinami i kruszonką to mój ulubiony wypiek w sezonie na świeże maliny. Jest proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne – połączenie delikatnego, puszystego ciasta, soczystych malin i chrupiącej, maślanej kruszonki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.
Przepis na ciasto z malinami i kruszonką jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które większość z was znajdzie w swojej kuchni, dodać owoce i do piekarnika. Zapach tego ciasta roznosi się po całym domu.
Dlaczego warto upiec szybkie ciasto z malinami i kruszonką?
– maliny to owoce, które są doskonałym dodatkiem do wielu ciast i deserów. Świetnie smakują i mają mnóstwo cennych witamin.
– ciasto jest puszyste i wilgotne, natomiast kruszonka dodaje całości fajnej chrupkości.
– przepis jest niezwykle prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne.
Na naszym blogu znajdziecie jeszcze kilka innych fajnych propozycji na ciasta z malinami, np. przepis na ciasto czekoladowe z malinami, malinowa chmurka, sernik na zimno z malinami.
SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min | Czas pieczenia: 50 min
Składniki
Ciasto
- 250 ml kefiru
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 480 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 3 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
Kruszonka
- 100 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Dodatkowo
- 250 g malin
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać.
- Do osobnej miski przelać kefir, wlać olej i wbić jajka. Wymieszać trzepaczką.
- Suche składniki wsypać do mokrych i całość krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia.
- Formę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
- Maliny umyć, osuszyć i ułożyć na cieście.
- Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć między palcami do powstania grudek.
- Kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, do zarumienienia.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.


