Szybkie ciasto z malinami i kruszonką

Szybkie ciasto z malinami i kruszonką

Ciasto z malinami i kruszonką to mój ulubiony wypiek w sezonie na świeże maliny. Jest proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczne – połączenie delikatnego, puszystego ciasta, soczystych malin i chrupiącej, maślanej kruszonki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć. 

Przepis na ciasto z malinami i kruszonką jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które większość z was znajdzie w swojej kuchni, dodać owoce i do piekarnika. Zapach tego ciasta roznosi się po całym domu.



Dlaczego warto upiec szybkie ciasto z malinami i kruszonką?

– maliny to owoce, które są doskonałym dodatkiem do wielu ciast i deserów. Świetnie smakują i mają mnóstwo cennych witamin.

– ciasto jest puszyste i wilgotne, natomiast kruszonka dodaje całości fajnej chrupkości.

– przepis jest niezwykle prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne.

Na naszym blogu znajdziecie jeszcze kilka innych fajnych propozycji na ciasta z malinami, np. przepis na ciasto czekoladowe z malinami, malinowa chmurka, sernik na zimno z malinami.

SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min | Czas pieczenia: 50 min

Składniki

Ciasto

  • 250 ml kefiru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 480 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju

Kruszonka

  • 100 g zimnego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g cukru

Dodatkowo

  • 250 g malin


Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

  1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać.
  2. Do osobnej miski przelać kefir, wlać olej i wbić jajka. Wymieszać trzepaczką.
  3. Suche składniki wsypać do mokrych i całość krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia.
  4. Formę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
  5. Maliny umyć, osuszyć i ułożyć na cieście.
  6. Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć między palcami do powstania grudek.
  7. Kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, do zarumienienia.
  8. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.


Szybkie ciasto z malinami i kruszonką przepis
Przepis na szybkie ciasto z malinami i kruszonką
Jak upiec ciasto z malinami i kruszonką


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.9 / 5. Liczba głosów: 101

Dodaj komentarz

15 − trzy =