Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką – prosty przepis na domowe ciasto



Nic tak nie pachnie w kuchni, jak upieczone domowe ciasto. Moim zdaniem najlepiej pachną te stare, proste ciasta, bez żadnych udziwnień. Takie właśnie jest ciasto ze śliwkami, które zaprezentuje Wam w dzisiejszym wpisie. Ten przepis to połączenie puszystego, delikatnego ciasta z soczystymi owocami i maślaną kruszonką, które rozpływa się w ustach. To niesamowicie łatwe i szybkie ciasto idealne na rodzinne spotkanie czy słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Dlaczego warto upiec ciasto ze śliwkami?

  • Szybki czas przygotowania – wystarczy 15 minut 
  • Proste składniki – wszystkie niezbędne produkty z pewnością znajdziesz w swojej kuchni
  • Sezonowe owoce – można zmieniać owoce wedle uznania


PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Składniki

Ciasto

  • 480 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 100 g zimnego masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g cukru

Dodatkowo

  • 250 g śliwek


Wykonanie

  1. Suche składniki: Do miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Mokre składniki: Do osobnej miski przelać kefir, wlać olej i wbić jajka. Całość wymieszać trzepaczką.
  3. Suche składniki przesypać do mokrych i krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia.
  4. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
  5. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście.
  6. Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć między palcami do powstania tak zwanych grudek.
  7. Przygotowaną kruszonką posypać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 50 minut, do zarumienienia.
  8. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.


Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
Szybkie ciasto ze śliwkami na maślance
Ciasto ze śliwkami w 15 minut


Podsumowanie

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką to klasyk wśród domowych wypieków. Jest niesamowicie proste, aromatyczne i zawsze się udaje. Wypróbujcie ten przepis i przygotujcie je w weekend, a zapach unoszący się w kuchni sprawi, że domownicy będą zaglądać do piekarnika co chwilę. Zapraszam na przepis!

Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 568

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − sześć =