
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką – prosty przepis na domowe ciasto
Nic tak nie pachnie w kuchni, jak upieczone domowe ciasto. Moim zdaniem najlepiej pachną te stare, proste ciasta, bez żadnych udziwnień. Takie właśnie jest ciasto ze śliwkami, które zaprezentuje Wam w dzisiejszym wpisie. Ten przepis to połączenie puszystego, delikatnego ciasta z soczystymi owocami i maślaną kruszonką, które rozpływa się w ustach. To niesamowicie łatwe i szybkie ciasto idealne na rodzinne spotkanie czy słodki dodatek do popołudniowej kawy.
Dlaczego warto upiec ciasto ze śliwkami?
- Szybki czas przygotowania – wystarczy 15 minut
- Proste składniki – wszystkie niezbędne produkty z pewnością znajdziesz w swojej kuchni
- Sezonowe owoce – można zmieniać owoce wedle uznania
PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki
Ciasto
- 480 g mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 3 jajka rozmiar L
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 3 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 100 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Dodatkowo
- 250 g śliwek
Wykonanie
- Suche składniki: Do miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Całość dokładnie wymieszać.
- Mokre składniki: Do osobnej miski przelać kefir, wlać olej i wbić jajka. Całość wymieszać trzepaczką.
- Suche składniki przesypać do mokrych i krótko wymieszać łyżką tylko do połączenia.
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
- Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście.
- Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć między palcami do powstania tak zwanych grudek.
- Przygotowaną kruszonką posypać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 50 minut, do zarumienienia.
- Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.



Podsumowanie
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką to klasyk wśród domowych wypieków. Jest niesamowicie proste, aromatyczne i zawsze się udaje. Wypróbujcie ten przepis i przygotujcie je w weekend, a zapach unoszący się w kuchni sprawi, że domownicy będą zaglądać do piekarnika co chwilę. Zapraszam na przepis!