Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta dla miłośników czekolady. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, a składniki niezbędne do jego wykonania z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.



To szybkie ciasto czekoladowe sprawdzi się na wiele okazji. Nie ważne, czy to rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy popołudnie przy kawie. Kawałek dobrego ciasta zawsze będzie idealnym pomysłem na osłodę dnia. 

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki sody 
  • 65 g kakao
  • 1 łyżeczka czarnego kakao (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wrzątku

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej



Wykonanie

  • Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą oraz cukrem. 

  • Olej wymieszać z jogurtem naturalnym, jajkami oraz szczyptą soli. 

  • Suche składniki wymieszać z mokrymi. Na koniec wlać szklankę wrzątku i wymieszać. 

  • Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut. Odstawić do przestygnięcia. 

  • Polewa: Czekoladę połączyć ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na ciasto i udekorować wiórkami kokosowymi. 
Wilgotne ciasto czekoladowe przepis
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe
Szybkie ciasto czekoladowe
Wilgotne ciasto czekoladowe w 5 minut


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 99

Dodaj komentarz

jedenaście − jeden =