Zapiekanka obiadowa z kurczakiem i mozzarellą to idealny pomysł na obiad czy kolację. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki obiadowe. Można do nich dodawać ulubione składniki, przygotować sos i zyskać naprawdę smaczne danie!
Tym razem w naszym domu zagościła zapiekanka z dodatkiem kurczaka, makaronu z zupek chińskich, ciągnącego się sera oraz papryki, kukurydzy i ogórków konserwowych. Całość połączona delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego i ketchupu. Zapiekanka jest bardzo smaczna, łatwa do odgrzania. Idealna na obiad dla całej rodziny.
ZAPIEKANKA OBIADOWA Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 zupka chińska
- 1 mały por
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 150 g tartej mozzarelli
- sól
- pieprz
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
Wykonanie
- Zupkę chińską kruszymy, dodajemy przyprawy i zalewamy wrzącą wodą, tak by przykryć makaron i odstawiamy, by makaron napęczniał.
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Paprykę, ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszamy z ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem tworząc sos.
- Makaron z zupki chińskiej odcedzamy z wody na sitku.
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron, następnie pora, kurczaka, sos, kukurydzę, paprykę, ogórki. Całość posypujemy tartą mozzarellą.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, do zarumienienia się sera.