Zapiekanki z cukinii

Zapiekanki z cukinii

Bardzo smaczne i sezonowe zapiekanki z cukinii to idealna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek na bagietkach. Przepis jest niesamowicie prosty a zapiekanki przepyszne!



Cukinia należy do moich ulubionych warzyw, ponieważ jest bardzo smaczna, zdrowa i lekkostrawna. Z jej dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań i przekąsek a między innymi właśnie zapiekanki z cukinii.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak w szybki i łatwy sposób przygotować te pyszne i szybkie zapiekanki z cukinii. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni ich smakiem.

ZAPIEKANKI Z CUKINII – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas pieczenia: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 250 g fileta z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy ulubionymi przyprawami i podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
  • Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Całość dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Z cukinii odcinamy końcówki i wydrążamy nasiona.
  • Na każdy kawałek wydrążonej cukinii nakładamy podsmażonego kurczaka, kolejno pieczarki z cebulką i na koniec starty na tarce ser żółty.
  • Całość układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.


Zapiekanki z cukinii
Zapiekanki z cukinii
Zapiekanki z cukinii


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 25

Dodaj komentarz

6 + siedem =