Bardzo smaczne i sezonowe zapiekanki z cukinii to idealna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek na bagietkach. Przepis jest niesamowicie prosty a zapiekanki przepyszne!
Cukinia należy do moich ulubionych warzyw, ponieważ jest bardzo smaczna, zdrowa i lekkostrawna. Z jej dodatkiem można przygotować wiele smacznych dań i przekąsek a między innymi właśnie zapiekanki z cukinii.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak w szybki i łatwy sposób przygotować te pyszne i szybkie zapiekanki z cukinii. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni ich smakiem.
ZAPIEKANKI Z CUKINII – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas pieczenia: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 250 g fileta z kurczaka
- 150 g żółtego sera
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy ulubionymi przyprawami i podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor.
- Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Całość dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Z cukinii odcinamy końcówki i wydrążamy nasiona.
- Na każdy kawałek wydrążonej cukinii nakładamy podsmażonego kurczaka, kolejno pieczarki z cebulką i na koniec starty na tarce ser żółty.
- Całość układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.