Przepis na prostą i smaczną babkę cytrynową, idealną na święta wielkanocne lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Babka jest mięciutka, mocno cytrynowa i nie za słodka.
Babka cytrynowa wygląda i smakuje wspaniale. Nie musisz jej piec w foremce z kominem jeśli takowej nie posiadasz. Z powodzeniem można ją upiec w zwykłej keksówce. Przygotowanie tej babki cytrynowej nie wymaga wielu składników i specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego jest to również świetne ciasto dla osób zaczynających swoje przygody z wypiekami.
BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania kisielu cytrynowego
- 130 g masła
- sok i skórka starta z 1 cytryny
Przygotowanie
1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do przestudzenia.
2. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę.
3. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i proszki kisielowe. Mieszamy do połączenia.
4. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy suche składniki do masy jajecznej.
5. Następnie dodajemy sok i startą skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy masło.
6. Formę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, do tzw suchego patyczka.
7. Po upieczeniu i ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.