Babka jogurtowa z lukrem

Babka jogurtowa z lukrem

Babka jogurtowa z lukrem to idealna propozycja na Wielkanoc! Jest niezwykle puszysta, wilgotna i delikatna. Dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość i świetnie smakuje. 



Przepis na jogurtową babkę z lukrem jest niesamowicie prosty a sama babka szybka w przygotowaniu. Wychodzi naprawdę rewelacyjna! Jeśli szukacie inspiracji na inne ciekawe babki Wielkanocne, polecam Wam również:

Każda z nich jest warta wypróbowania i idealnie sprawdzi się na Święta Wielkanocne! Ja co roku mam problem, bo nie wiem na którą się zdecydować, wszystkie są przepyszne!



PRZEPIS NA BABKĘ JOGURTOWĄ Z LUKREM

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Lukier

  • 120 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny


Wykonanie

  • Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
  • Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubić mikserem na puszystą pianę. Czas ubijania to około 10 minut.
  • Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo, cienkim strumieniem wlewać olej. 
  • Kolejno do masy dodać jogurt naturalny, wymieszać za pomocą szpatułki. 
  • Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. 
  • Formę na babkę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.
  • Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut, do suchego patyczka. 


Babka jogurtowa z lukrem przepis
Babka jogurtowa z lukrem na wielkanoc
Wielkanocna babka jogurtowa z lukrem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

jeden × pięć =