Babka jogurtowa z lukrem to idealna propozycja na Wielkanoc! Jest niezwykle puszysta, wilgotna i delikatna. Dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość i świetnie smakuje.
Przepis na jogurtową babkę z lukrem jest niesamowicie prosty a sama babka szybka w przygotowaniu. Wychodzi naprawdę rewelacyjna! Jeśli szukacie inspiracji na inne ciekawe babki Wielkanocne, polecam Wam również:
- Babka Salceson
- Babka pomarańczowa bez miksera
- Babka piaskowa
- Świąteczna babka makowa
- Babka cytrynowa
- Babka czekoladowa
- Babka biszkoptowa
- Czarna babka Wielkanocna
- Babka zebra
- Babka marmurkowa
- Wielkanocna babka z czekoladą
Każda z nich jest warta wypróbowania i idealnie sprawdzi się na Święta Wielkanocne! Ja co roku mam problem, bo nie wiem na którą się zdecydować, wszystkie są przepyszne!
PRZEPIS NA BABKĘ JOGURTOWĄ Z LUKREM
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 160 ml oleju
- 140 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Lukier
- 120 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
- Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubić mikserem na puszystą pianę. Czas ubijania to około 10 minut.
- Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo, cienkim strumieniem wlewać olej.
- Kolejno do masy dodać jogurt naturalny, wymieszać za pomocą szpatułki.
- Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.
- Formę na babkę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.
- Ciasto przełożyć do foremki i wyrównać. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut, do suchego patyczka.