Pyszne i puchate bułeczki jogurtowe, które przygotujecie w zaciszu własnego domu. Idealna alternatywa dla sklepowego pieczywa.
Przepis na bułeczki jogurtowe jest prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Każdy z łatwością poradzi sobie z ich przygotowaniem. Domowe bułeczki są miękkie i delikatne, a dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że są przyjemnie wilgotne. Dodatkowo bułeczki długo zachowują świeżość i są pyszne również na 3 dzień. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i zachęcam do upieczenia swoich własnych domowych bułeczek już dziś!
BUŁECZKI JOGURTOWE PRZEPIS
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Z wyżej wymienionych składników powinno wyjść około 11 bułeczek.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego).
- Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiamy przez kilka minut.
- Następnie z ciasta robimy długi wałek, dzielimy go na mniejsze kawałki i formujemy bułeczki.
- Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 minut.
- Po upieczeniu bułeczki jogurtowe przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.
Poniżej mamy dla was dodatkowo krótki filmik, w którym pokazujemy jak krok po kroku przygotować te pyszne jogurtowe bułeczki.