
Domowy chleb to doskonała alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Domowe pieczywo to pewność składników, wykorzystanych podczas jego przygotowania, niezwykły smak i aromat. Dziś mamy dla Was przepis na nasz ulubiony chleb na jogurcie.
Dodatek jogurtu sprawia, że chlebek w smaku jest lekko kwaskowaty i wpływa na jego strukturę. Jego wnętrze staje się niezwykle miękkie i wilgotne, natomiast skórka jest idealnie chrupiąca. Jak zrobić domowy chleb z dodatkiem jogurtu? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Polecamy również: przepis na chleb z naczynia żaroodpornego.
CHLEB NA JOGURCIE PRZEPIS
Czas przygotowania: 1 godz. 15 min. | Czas pieczenia: 1 godz.
Składniki
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 150 ml wody
- 250 ml jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1 jajko
- łyżka maku
Przygotowanie
1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.
2. Następnie dodać jogurt, wodę i olej. Wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Po upływie czasu ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i uformować bochenek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponacinać.
5. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
6. Chleb piec 15 minut w 230 stopniach, a następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 45 minut.
7. Upieczony chleb studzić na kratce.








Chlebek jest pyszny.. po godzinie nie wyrósł jakoś szczególnie .. trochę się bałam czy się uda .. ale pięknie się upiekł .. a smak – obłędny .. Mąż chce żebym piekła tylko ten chlebek 🫣😁polecam i dziękuję za przepis ♥️