Domowy chleb to doskonała alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Domowe pieczywo to pewność składników, wykorzystanych podczas jego przygotowania, niezwykły smak i aromat. Dziś mamy dla Was przepis na nasz ulubiony chleb na jogurcie.
Dodatek jogurtu sprawia, że chlebek w smaku jest lekko kwaskowaty i wpływa na jego strukturę. Jego wnętrze staje się niezwykle miękkie i wilgotne, natomiast skórka jest idealnie chrupiąca. Jak zrobić domowy chleb z dodatkiem jogurtu? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Polecamy również: przepis na chleb z naczynia żaroodpornego.
CHLEB NA JOGURCIE PRZEPIS
Czas przygotowania: 1 godz. 15 min. | Czas pieczenia: 1 godz.
Składniki
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 150 ml wody
- 250 ml jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1 jajko
- łyżka maku
Przygotowanie
1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.
2. Następnie dodać jogurt, wodę i olej. Wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Po upływie czasu ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i uformować bochenek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponacinać.
5. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
6. Chleb piec 15 minut w 230 stopniach, a następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 45 minut.
7. Upieczony chleb studzić na kratce.