Chleb na jogurcie

Chleb na jogurcie

Domowy chleb to doskonała alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Domowe pieczywo to pewność składników, wykorzystanych podczas jego przygotowania, niezwykły smak i aromat. Dziś mamy dla Was przepis na nasz ulubiony chleb na jogurcie



Dodatek jogurtu sprawia, że chlebek w smaku jest lekko kwaskowaty i wpływa na jego strukturę. Jego wnętrze staje się niezwykle miękkie i wilgotne, natomiast skórka jest idealnie chrupiąca. Jak zrobić domowy chleb z dodatkiem jogurtu? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Polecamy również: przepis na chleb z naczynia żaroodpornego.

CHLEB NA JOGURCIE PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 godz. 15 min. | Czas pieczenia: 1 godz.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml wody
  • 250 ml jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • łyżka maku


Przygotowanie

1. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami.

2. Następnie dodać jogurt, wodę i olej. Wyrobić ciasto w mikserze lub ręcznie.

3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

4. Po upływie czasu ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i uformować bochenek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i ponacinać.

5. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.

6. Chleb piec 15 minut w 230 stopniach, a następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 45 minut.

7. Upieczony chleb studzić na kratce.



Chleb na jogurcie przepis
Przepis na chleb na jogurcie


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 74

Dodaj komentarz

cztery × 1 =