Ciasto balowe jest bardzo delikatne, lekkie, a zarazem słodkie i bogate. Składa się z wielu ciekawych warstw, które idealnie się ze sobą komponują.
Delikatny biszkopt osłodzony masą krówkową z dodatkiem chrupiących migdałów, puszysta masa śmietankowa wykończona biszkoptami nasączonymi w ponczu oraz masa czekoladowa wykończona gorzką czekoladą. Całość smakuje obłędnie!
Przepis na ciasto balowe wbrew pozorom nie należy do trudnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, a będziecie mieć pewność, że wszystko wyjdzie jak powinno. Ciasto balowe idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo okazałe i świetnie smakuje. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
CIASTO BALOWE – PRZEPIS
Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Czas przygotowania: 90 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
BISZKOPT
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 140 g mąki
WARSTWA MIGDAŁOWA
- 150 g płatków migdałów
- 300 g masy krówkowej
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
MASA CZEKOLADOWA
- 330 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki kremu czekoladowego (np. nutella)
- 1 śmietan fix
PONCZ
- 150 ml herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Wykonanie
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut.
- Poncz: do nasączenia biszkopta i okrągłych biszkoptów. Zaparzamy torebkę herbaty w 150 ml wody, dodajemy sok z cytryny oraz cukier, mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.
- Warstwa migdałowa: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy do nich masę krówkową, mieszamy i wykładamy na biszkopt.
- Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem serka mascarpone oraz cukru pudru na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę. Na warstwę migdałową wykładamy przygotowaną masę śmietanową, a na niej układamy nasączone ponczem biszkopty.
- Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę ubijamy z śmietan-fixem na sztywną pianę. Następnie dodajemy krem czekoladowy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodatkowo przygotowałam filmik, w którym krok po kroku pokazuje jak przygotować przepyszne ciasto balowe.