Ciasto bananowe ze śliwkami

Ciasto bananowe ze śliwkami

Ciasto bananowe nazywane także chlebkiem bananowym to doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Ciasto zawsze się udaje, a do tego jest super proste do zrobienia i cudownie smakuje. Dziś mamy dla was przepis na ciasto bananowe z dodatkiem śliwek, które dodają całości słodkiego aromatu i delikatnej kwaśności.



Ciasto bananowe ze śliwkami to wypiek idealny na każdą okazję. Można je upiec na specjalne okazje lub na co dzień na deser do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Do przygotowania ciasta najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany, które zazwyczaj wszyscy omijają szerokim łukiem.

CIASTO BANANOWE ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka śliwek


Przygotowanie

*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Banany obieramy, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę.

2. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, płynny miód oraz jogurt naturalny. Całość mieszamy.

3. Kolejno do składników przesiewamy mąkę i dodajemy sodę. Mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.

5. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę, mieszamy i przekładamy ciasto do keksówki.

6. Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki, a owoce wykładamy na ciasto skórką w dół.

7. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut, do suchego patyczka.



Ciasto bananowe ze śliwkami przepis
Przepis na ciasto bananowe ze śliwkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 27

Dodaj komentarz

17 − pięć =