Ciasto czekoladowa rozkosz

Tym razem przygotowałam niesamowicie smaczne ciasto czekoladowa rozkosz z nutką dżemu porzeczkowego. Jego dodatek fajnie przełamuje słodycz ciasta i fajnie komponuje się z całością. 



Skąd nazwa ciasta? Głownie z tego, że składa się czekoladowego biszkopta a jego smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto czekoladowa rozkosz wbrew pozorom jest prostym w przygotowaniu wypiekiem, dlatego śmiało możecie zabierać się za pieczenie przy najbliższej okazji. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA ROZKOSZ

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone o smaku karmelowym
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

DODATKOWO

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych 
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego

POLEWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 ml śmietanki kremówki


Wykonanie

  • Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. Kiedy piana zacznie robić się puszysta, zaczynamy dodawać partiami cukier. Po uzyskaniu szklistej masy, zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
  • Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa blaty. 
  • Do misy miksera przekładamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubijamy na wysokich obrotach na puszysty krem. Gotową masę dzielimy na dwie części. 
  • Na biszkopt wykładamy połowę masy, następnie układamy warstwę herbatników. Kolejno rozprowadzamy dżem porzeczkowy, pozostałą masę śmietankową i całość przykrywamy biszkoptem. 
  • W kąpieli wodnej łączymy czekoladę ze śmietanką. Przestygniętą polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

9 − 2 =