Tym razem przygotowałam niesamowicie smaczne ciasto czekoladowa rozkosz z nutką dżemu porzeczkowego. Jego dodatek fajnie przełamuje słodycz ciasta i fajnie komponuje się z całością.
Skąd nazwa ciasta? Głownie z tego, że składa się czekoladowego biszkopta a jego smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto czekoladowa rozkosz wbrew pozorom jest prostym w przygotowaniu wypiekiem, dlatego śmiało możecie zabierać się za pieczenie przy najbliższej okazji. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA ROZKOSZ
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone o smaku karmelowym
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. Kiedy piana zacznie robić się puszysta, zaczynamy dodawać partiami cukier. Po uzyskaniu szklistej masy, zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Do misy miksera przekładamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubijamy na wysokich obrotach na puszysty krem. Gotową masę dzielimy na dwie części.
- Na biszkopt wykładamy połowę masy, następnie układamy warstwę herbatników. Kolejno rozprowadzamy dżem porzeczkowy, pozostałą masę śmietankową i całość przykrywamy biszkoptem.
- W kąpieli wodnej łączymy czekoladę ze śmietanką. Przestygniętą polewę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.