Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sezonowe ciasta. Kiedy tylko nadejdzie jesień, w moim domu bardzo często pojawia się ciasto marchewkowe, czy też ciasto dyniowe.
Ciasto dyniowe z tego przepisu jest puszyste, delikatne i aromatyczne, idealne na jesienny wieczór do rozgrzewającej herbaty czy kawy. Do jego przygotowania potrzeba oczywiście dyni, a dokładniej musu dyniowego, oraz kilku innych podstawowych składników, które Wam wymienię poniżej. Jak zrobić mus z dyni? Tego również dowiecie się z poniższego przepisu.
Przepis na ciasto z dyni, który zaprezentuję Wam poniżej jest naprawdę bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, która znajdziecie poniżej. Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO DYNIOWE
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 g musu z dyni
Jak zrobić mus z dyni?
Dynię należy umyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć środek. Następnie kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut do miękkości. Upieczoną dynię ostudzić, a następnie zmiksować na mus.
Wykonanie
- Masło powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego też należy je wcześniej wyjąć z lodówki. Kolejno kroimy je na kawałki.
- Pokrojone masło miksujemy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
- Kolejno dodajemy stopniowo jajka, ciągle miksując.
- Na koniec powoli dodajemy mus dyniowy, miksujemy.
- Suche składniki łączymy ze sobą w misce, następnie dodajemy je do mokrych i miksujemy do połączenia składników.
- Przygotowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy około 60 minut, w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jaką pojemność ma u Pani 1 szklanka? Ciasto wyrosło wspaniale, gratuluję!
Tradycyjna szklanka 250 ml 🙂