Ciasto Knoppers to bardzo smaczne ciasto przekładane, które składa się z kakaowego biszkoptu, masy śmietankowej, masy czekoladowej oraz wkładki Knoppers. To właśnie we wkładce znajdują się pokruszone wafelki Knoppers. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, wysokie i pięknie prezentuje się na stole. Przepis na ciasto wymyśliłam sama, nie znajdziecie takiego w internecie, dzięki czemu jest ono oryginalne.
Ciasto Knoppers wyszło przepyszne i zebrało mnóstwo pochwał wśród domowników i gości. Wypiek ten idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje jak i na co dzień do kawki. Zapraszam na przepis!
CIASTO KNOPPERS – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
WKŁADKA KNOPPERS
- 5 białek
- 180 g cukru
- 250 g wafelków Knoppers
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM
- 660 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyzki nutelli
POLEWA
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
BISZKOPT KAKAOWY
- Białka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo, dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy tylko do połączenia składników. Pod koniec miksowania wlewamy olej.
- Mąkę przesiewamy z kakao i mąką ziemniaczaną, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 20 minut. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
WKŁADKA KNOPPERS
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i sztywnej piany.
- Wafelki knoppers kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do ubitych białek, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
KREM
- Śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość razem miskujemy na puszystą masę. Następnie dzielimy ją na dwie części. Do jednej masy dodajemy nutellę i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
POLEWA
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej.
CIASTO KNOPPERS – WYKONANIE
- Na pierwszy blat biszkopta wykładamy ciemny krem.
- Na krem kładziemy wkładkę knoppers, a na niej rozprowadzamy krem śmietankowy.
- Na krem kładziemy drugi blat biszkopta. Na wierzch wykładamy polewę i posiekane orzeszki ziemne.
Dzień dobry czy da się czymś zastąpić 5 białek we wkładce knopersowej?
Osobiście nie nigdy tego nie robiłam. Aquafaba (woda z puszki lub słoika po ciecierzycy konserwowej), to wegański zamiennik jajka/białka, więc można spróbować.