Dzisiaj propozycja na przepyszne ciasto makowo-kokosowe. Pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości.
Przepis na ciasto makowo-kokosowe jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie maku z kokosem tworzy niesamowity smak, który chyba każdemu przypadnie do gustu. Do tego pyszna masa śmietankowa, warstwa kwaśnego dżemu i posypka z białej czekolady. To ciasto to prawdziwy majstersztyk. Polecam gorąco wypróbować!
CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 70 g maku
- 50 g wiórek kokosowych
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 120 mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 1 tabliczka białej czekolady
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i miksować na małych obrotach do połączenia.
- Kolejno dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Całość wymieszać do połączenia a pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 35 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.
Masa:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder zmiksować do powstania gęstego, sztywnego kremu. Pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać.
- Jeden blat biszkopta posmarować dżemem porzeczkowym. Następnie wyłożyć 2/3 masy śmietankowej i całość przykryć drugim blatem ciasta.
- Wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch posypać posiekaną białą czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmu, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowania tego pysznego ciasta.
Czy mak do tego ciasta ma być mielony czy nie
niemielony 🙂