Ciasto marchewkowe łyżką mieszane to prosty i smaczny wypiek, w sam raz do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki, przełożyć ciasto do formy i upiec. Piękny zapach piekącego się ciasta marchewkowego roznosi się na cały dom.
Domowe ciasto marchewkowe łyżką mieszane to bardzo prosty i tani wypiek. Wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Marchewka nie jest wyczuwalna w smaku, ale dodaje ciastu wilgotności i naturalnej słodyczy. Dodatkowo do wykonania tego ciasta nie potrzebujemy nawet miksera. Wystarczy łyżka, aby połączyć składniki.
CIASTO MARCHEWKOWE ŁYŻKĄ MIESZANE PRZEPIS
Składniki
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 3 marchewki
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4 duże jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe powinny być w temp. pokojowej.
1. W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki tj. mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia, a w drugiej misce mokre, czyli jajka i olej. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy do pozostałych składników i ponownie mieszamy (ciasto wychodzi dość gęste).
3. Ciasto przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 55 minut do suchego patyczka.
5. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.