Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne, kremowe ciasto Michałek. Wspaniale smakuje, jest ze sporą ilością kremu z czekoladowymi cukierkami, które przyjemnie chrupią przy każdym kęsie. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest mdłe i zbyt słodkie jest dżem porzeczkowy.
Ciasto Michałek jest bardzo proste do przygotowania i sprawdzi się doskonale na każdą okazję. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty, lub słodką przekąską w czasie spotkania z przyjaciółmi. Serdecznie polecam wypróbować.
CIASTO MICHAŁEK PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 140 g cukru
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g cukierków Michałków + kilka dodatkowych sztuk do posypki
- 3 łyżki likieru czekoladowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
BISZKOPT:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i do ubitej piany z cukrem dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę oraz kakao. Całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć na blaszkę (24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 25 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.
MASA:
- Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% wraz z mascarpone umieścić w misy miksera i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
- 1/3 masy przełożyć do osobnego naczynia, dodać 1 łyżkę cukru pudru i wymieszać.
- Do większej części masy dodać 250 g posiekanych cukierków Michałków oraz likier czekoladowy. Całość wymieszać do połączenia składników.
- Na połowę biszkopta rozsmarować dżem porzeczkowy. Następnie wyłożyć masę z Michałkami i przykryć drugim blatem ciasta.
- Następnie na biszkopcie rozprowadzić pozostałą masę śmietankową. Wierzch ciasta posypać posypką (posiekana gorzka czekolada + kilka cukierków Michałków).
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszam również do oglądnięcia filmu z przygotowań tego pysznego ciasta. Zobaczycie, że to nic to trudnego.