Ciasto salceson ze śliwkami

Ciasto salceson ze śliwkami przepis

Mocno czekoladowe ciasto salceson ze śliwkami. Niezwykle wilgotne, puszyste i wręcz uzależniające. 



Ciasto salceson z pewnością wiele z Was kojarzy z dodatkiem jabłek. W uwagi na to, że mamy sezon na śliwki, postanowiłam przygotować salceson ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło przepysznie! Moim zdaniem, to ciasto ze śliwkami smakuje nawet lepiej niż z dodatkiem jabłek. 

To mocno czekoladowe i wilgotne ciasto salceson idealnie sprawdzi się na weekend do kawy. Można je również przygotować, kiedy odwiedzą nas znajomi czy rodzina. Takie proste a takie pyszne, na pewno po skosztowaniu, każdy poprosi o dokładkę. Smacznego!

CIASTO SALCESON ZE ŚLIWKAMI

Składniki

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 śliwek
  • szczypta soli

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • posypka czekoladowa


Wykonanie

  • Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, całość razem ubijać na jasną i puszystą masę – około 10 minut.
  • Mąkę i kakao przesiać, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli.
  • Ciągle miksując na małych obrotach, dodawać naprzemiennie olej i suche składniki.
  • Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki, a następnie każdą połówkę śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać.
  • Masę przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, do suchego patyczka.
  • Polewa: czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na przestygnięte ciasto. Wierzch udekorować posypką czekoladową.


Ciasto salceson ze śliwkami przepis
Ciasto salceson ze śliwkami
Przepis na ciasto ze śliwkami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 4

Dodaj komentarz

czternaście + 8 =