Mocno czekoladowe ciasto salceson ze śliwkami. Niezwykle wilgotne, puszyste i wręcz uzależniające.
Ciasto salceson z pewnością wiele z Was kojarzy z dodatkiem jabłek. W uwagi na to, że mamy sezon na śliwki, postanowiłam przygotować salceson ze śliwkami. Powiem Wam, że wyszło przepysznie! Moim zdaniem, to ciasto ze śliwkami smakuje nawet lepiej niż z dodatkiem jabłek.
To mocno czekoladowe i wilgotne ciasto salceson idealnie sprawdzi się na weekend do kawy. Można je również przygotować, kiedy odwiedzą nas znajomi czy rodzina. Takie proste a takie pyszne, na pewno po skosztowaniu, każdy poprosi o dokładkę. Smacznego!
CIASTO SALCESON ZE ŚLIWKAMI
Składniki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 śliwek
- szczypta soli
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo
- posypka czekoladowa
Wykonanie
- Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, całość razem ubijać na jasną i puszystą masę – około 10 minut.
- Mąkę i kakao przesiać, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli.
- Ciągle miksując na małych obrotach, dodawać naprzemiennie olej i suche składniki.
- Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki, a następnie każdą połówkę śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać.
- Masę przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, do suchego patyczka.
- Polewa: czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na przestygnięte ciasto. Wierzch udekorować posypką czekoladową.