Ciasto świąteczne

Ciasto świąteczne

Zastanawiasz się co upiec na Święta? Szukasz czegoś wyjątkowego, co mogłoby zaskoczyć Twoją rodzinę i gości? Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto świąteczne, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia!



Ciasto świąteczne nie tylko smakuje obłędnie, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Składa się z kakaowego biszkopta, przełożonego dżemem śliwkowym, masą śmietankową oraz wkładką orzechową, która nadaje całemu ciastu wyjątkowego smaku. Wierzch ciasta zdobi polewa z gorzkiej czekolady. Wszystkie warstwy połączone w jedną całość tworzą niezwykły deser, który umili czas z bliskimi.

CIASTO ŚWIĄTECZNE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 140 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wkładka orzechowa

  • 4 białka (temp. pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu śliwkowego
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
  • Mąkę pszenną wymieszać z kakaem i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i przelać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Funkcja grzania góra-dół.
  • Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.

Wkładka orzechowa

  • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, dodać orzechy i całość delikatnie przemieszać do połączenia.
  • Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 50 minut, grzanie góra-dół.
  • Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Masa

  • Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone i cukier puder. Całość zmiksować do uzyskania puszystego kremu.


SKŁADANIE CIASTA

  • 1 blat biszkopta posmarować dżemem śliwkowym. Następnie wyłożyć 1/2 masy śmietankowej. Na masę wyłożyć wkładkę orzechową, a następnie pozostałą część masy. Całość przykryć drugim blatem ciasta.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, dodać śmietankę, wymieszać. Polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając. Ostudzoną polewę wylać na wierzch ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
ciasto na święta
ciasto na święta z orzechami


Przygotowaliśmy dla Was również krótki filmik, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to przepyszne ciasto świąteczne.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 160

Dodaj komentarz

17 − 11 =