Zastanawiasz się co upiec na Święta? Szukasz czegoś wyjątkowego, co mogłoby zaskoczyć Twoją rodzinę i gości? Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto świąteczne, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia!
Ciasto świąteczne nie tylko smakuje obłędnie, ale także pięknie prezentuje się na talerzu. Składa się z kakaowego biszkopta, przełożonego dżemem śliwkowym, masą śmietankową oraz wkładką orzechową, która nadaje całemu ciastu wyjątkowego smaku. Wierzch ciasta zdobi polewa z gorzkiej czekolady. Wszystkie warstwy połączone w jedną całość tworzą niezwykły deser, który umili czas z bliskimi.
CIASTO ŚWIĄTECZNE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 140 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa
- 4 białka (temp. pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g orzechów włoskich
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 330 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu śliwkowego
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę pszenną wymieszać z kakaem i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i przelać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.
Wkładka orzechowa
- Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, dodać orzechy i całość delikatnie przemieszać do połączenia.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 50 minut, grzanie góra-dół.
- Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Masa
- Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę, dodać serek mascarpone i cukier puder. Całość zmiksować do uzyskania puszystego kremu.
SKŁADANIE CIASTA
- 1 blat biszkopta posmarować dżemem śliwkowym. Następnie wyłożyć 1/2 masy śmietankowej. Na masę wyłożyć wkładkę orzechową, a następnie pozostałą część masy. Całość przykryć drugim blatem ciasta.
- W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, dodać śmietankę, wymieszać. Polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając. Ostudzoną polewę wylać na wierzch ciasta.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przygotowaliśmy dla Was również krótki filmik, w którym możecie zobaczyć jak krok po kroku przygotować to przepyszne ciasto świąteczne.