Jeżeli szukasz przepisu na ciekawe ciasto z truskawkami to przychodzę z pomocą! Ciasto truskawkowa chwila to prawdziwy HIT cukierniczy, zwłaszcza latem, gdy trwa na nie sezon. Ciasto jest niezwykle smaczne, delikatne i aromatyczne. Po prostu rozpływa się w ustach!
Ciasto truskawkowa chwila składa się z puszystego biszkoptu przełożonego masą budyniową, masą z musem truskawkowym i galaretką z kawałkami truskawek. Całość smakuję obłędnie i zadowoli każdego miłośnika słodkości.
CIASTO TRUSKAWKOWA CHWILA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 140 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1l mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 140 g cukru
- 200 g masła
Masa truskawkowa:
- 300 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml wody
Warstwa z galaretką:
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 ml wody
- 300 g truskawek
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Kolejno cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i całość delikatnie mieszamy do połączenia przy użyciu drewnianej łyżki.
- Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24×24 wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
MASA BUDYNIOWA
- Do rondelka wlewamy 700 ml mleka i dodajemy cukier. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- W pozostałych 300 ml mleka rozpuszczamy budynie. Całość przelewamy do gotującego się mleka i intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Naczynie z budyniem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i całość miksujemy do połączenia.
- Gotową masę budyniową wykładamy na przestygnięty biszkopt i całość wstawiamy na godzinę do lodówki.
MASA TRUSKAWKOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Truskawki przekładamy do naczynia, dodajemy cukier puder i całość blendujemy na mus.
- W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Kiedy będzie już dobrze ubita, wlewamy mus truskawkowy i miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Masę wykładamy na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki do stężenia.
WARSTWA Z GALARETKĄ
- Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie truskawkowej.
- Całość zalewamy tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodatkowo przygotowałam dla Was krótki filmik, w którym pokazuje jak krok po kroku przygotować te pyszne ciasto truskawkowa chwila.
Czy biszkopt nie powinien nyc nasaczony powiedzmy woda z cytryna i cukrem ?
Ja nie moczyłam, ale można ro zrobić 🙂
Super przepis .dziekuje