Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami z dodatkiem puszystej masy śmietanowej i galaretki to prawdziwy raj dla podniebienia. To bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z borówkami i galaretą znika z talerza w mgnieniu oka. Nic dziwnego, jest przepyszne.
Z pewnością wiele z Was uwielbia domowe ciasto z dodatkiem świeżych owoców. Puszysty biszkopt, masą śmietanowa i galaretka z owocami to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, jakie znam. Można je przygotować w bardzo krótkim czasie, a smakują naprawdę świetnie. W moim domu tym razem zagościło ciasto z borówkami i galaretką cytrynową.
Ciasto jest delikatne, lekkie i nie za słodkie, takie w sam raz. Idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję, imieniny, urodziny, święta czy na niedziele. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 120 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
GALARETKA
- 2 galaretki cytrynowe
- 800 ml wrzącej wody
- 300 g borówek
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz wlewamy olej. Całość miksujemy kilka minut do połączenia składników.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Powstałą masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20×30 cm.
- Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, grzanie góra-dól i pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka.
GALARETKA
- Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Borówki dokładnie myjemy i osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego.
MASA ŚMIETANOWA
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku.
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
Wykonanie
- Na przestygnięty biszkopt wykładamy masę śmietanową. Całość wstawiamy na około 30 minut do lodówki, by masa zaczęła tężeć.
- Po upływie czasu na masę układamy umyte borówki, całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.