Pomysłów na oryginalne ciasta nigdy za wiele, dlatego przychodzimy z kolejnym ciekawym wypiekiem, który doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje w ciągu roku. Ciasto na kakaowym biszkopcie z wkładką kokosową i pysznym kawowym kremem. Wierzch zdobi rozpuszczona czekolada oraz wiórki kokosowe. Po prostu palce lizać!
Przepis na ciasto z wkładką kokosową jest bardzo łatwy i mimo, że może wydawać się skomplikowany to wcale taki nie jest. Cały proces przygotowania dokładnie opisujemy poniżej, dlatego gwarantujemy, że ciasto uda się każdemu, nawet osobie zaczynającej swoją przygodę w wypiekach. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto Knoppers, które również pięknie wygląda, rewelacyjnie smakuje i doskonale sprawdzi się na każdą okazję.
CIASTO Z WKŁADKĄ KOKOSOWĄ PRZEPIS
Liczba porcji: 12-14 | Czas przygotowania: ok. 2 godz. | Poziom trudności: łatwy
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek (rozmiar M)
- 150 g cukru
- 120 g mąki przennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Masa kawowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
Wkładka kokosowa
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 180 g cukru
Polewa
- 100 g mlecznej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Pod koniec dodać olej.
- Mąkę przesiać z kakao, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Przełożyć do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto przełożyć do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
Bierzemy się za wkładkę kokosową.
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.
Czas na aromatyczny krem kawowy.
- Kawę rozpuszczalną zalać łyżką wrzątku i wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzą śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec dodać kawę i wymieszać.
- Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzać w mikrofalówce, by przyjęła płynną konsystencję. Mieszając masę rózgą kuchenną cienkim strużkiem wlewać do niej żelatynę.
- Połowę masy wyłożyć na 1 blat biszkopta, następnie umieścić wkładkę kokosową i resztę masy. Całość przykryć drugim blatem biszkopta.
Wykończenie, czyli polewa czekoladowa.
- Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.