Ciasto z wkładką kokosową

Ciasto z wkładką kokosową

Pomysłów na oryginalne ciasta nigdy za wiele, dlatego przychodzimy z kolejnym ciekawym wypiekiem, który doskonale sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje w ciągu roku. Ciasto na kakaowym biszkopcie z wkładką kokosową i pysznym kawowym kremem. Wierzch zdobi rozpuszczona czekolada oraz wiórki kokosowe. Po prostu palce lizać!



Przepis na ciasto z wkładką kokosową jest bardzo łatwy i mimo, że może wydawać się skomplikowany to wcale taki nie jest. Cały proces przygotowania dokładnie opisujemy poniżej, dlatego gwarantujemy, że ciasto uda się każdemu, nawet osobie zaczynającej swoją przygodę w wypiekach. Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto Knoppers, które również pięknie wygląda, rewelacyjnie smakuje i doskonale sprawdzi się na każdą okazję.

CIASTO Z WKŁADKĄ KOKOSOWĄ PRZEPIS

Liczba porcji: 12-14 | Czas przygotowania: ok. 2 godz. | Poziom trudności: łatwy

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki przennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Masa kawowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

Wkładka kokosowa

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 180 g cukru

Polewa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%


Przygotowanie

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu.

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Pod koniec dodać olej.
  • Mąkę przesiać z kakao, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Przełożyć do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Ciasto przełożyć do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

Bierzemy się za wkładkę kokosową.

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

Czas na aromatyczny krem kawowy.

  • Kawę rozpuszczalną zalać łyżką wrzątku i wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzą śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem mascarpone i cukru pudru. Pod koniec dodać kawę i wymieszać.
  • Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzać w mikrofalówce, by przyjęła płynną konsystencję. Mieszając masę rózgą kuchenną cienkim strużkiem wlewać do niej żelatynę. 
  • Połowę masy wyłożyć na 1 blat biszkopta, następnie umieścić wkładkę kokosową i resztę masy. Całość przykryć drugim blatem biszkopta.

Wykończenie, czyli polewa czekoladowa.

  • Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.


Ciasto z wkładką kokosową
Ciasto z kokosową wkładką
Ciasto z kokosową wkładką przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 357

Dodaj komentarz

osiemnaście − jeden =