Zemsta Teściowej to bardzo smaczny wypiek z zabawną nazwą. Ponoć nazwa wywodzi się z tego, że teściowe do ciasta dodała niewydrylowane wiśnie, by zięć miał pod górkę podczas jedzenia. W moim cieście wszystkie wisienki są elegancko wydrylowane, więc bez obaw.
Ciasto Zemsta Teściowej to połączenie kruchego ciasta z wiśniami w galaretce, puszystego kremu i bezy z dodatkiem migdałów. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Przygotowując je, będziecie mieć pewność, że każdy będzie zachwycony jego smakiem. Swoim wyglądem nieco przypomina malinową chmurkę, która również smakuje rewelacyjnie.
Poniżej opisałam Wam w kilku prostych krokach jak przygotować ciasto Zemsta Teściowej. W postaci listy kroków opisałam po kolei jak co zrobić, by było łatwo i smacznie. Dodatkowo na końcu wpisu znajdziecie również video instrukcję.
CIASTO ZEMSTA TEŚCIOWEJ – PRZEPIS
Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: kruche ciasto – 15 minut, beza – 60 minut
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 125 g masła
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
WIŚNIE W GALARETCE
- 680 g wiśni w kompocie (po odsączeniu 380 g)
- 3 galaretki wiśniowe
- 800 ml gorącej wody
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
BEZA
- 4 białka
- 180 g cukru
- 40 g migdałów
- szczypta soli
Wykonanie
KRUCHE CIASTO
- Na stolnice wyłożyć przesianą mąkę, żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Całość zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulkę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rozwałkować i rozprowadzić w blaszce 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, grzanie góra-dół.
GALARETKA
- Galaretki wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Wiśnie odsączyć z kompotu. Przełożyć do przestygniętej galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z wiśniami przełożyć na kruche ciasto, odstawić do całkowitego stężenia do lodówki.
MASA ŚMIETANOWA
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Do misy miksera przełożyć schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder. Całość ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Pod koniec zmniejszyć obroty i powoli wlewać przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę, mieszać do połączenia składników. Masę wyłożyć na warstwę wiśniową.
BEZA
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy masa będzie już dobrze ubita stopniowo dodawać cukier, ubijać na wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie sztywna i szklista. Bezę rozprowadzić na tacce, czy też blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać migdałami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec przez 60 minut, grzanie góra-dół. Bezę studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestygniętą bezę wyłożyć na ciasto.
Naprawdę pyszne ciasto .Super, polecam przepis.