Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną to idealna propozycja na obiad czy kolację. Danie to wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdźcie sami!
Składniki na 4 porcje:
- 2 średniej wielkości cukinie (750g)
- 300g mielonego mięsa z kurczaka
- 100g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki passaty
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- papryka czerwona
- 100g mozzarelli
Przygotowanie:
- Cukinie przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż środki.
- Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Paprykę pokrój w kostkę.
- Kaszę ugotuj zgodnie z instytucją.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, a następnie podsmaż.
- Do cebuli z czosnkiem dodaj mięso, smaż na małym ogniu.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, passatę, posiekaną paprykę. Dopraw solą i pieprzem, natką pietruszki, papryką, bazylią. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu.
- Do mięsa dodaj kaszę.
- Cukinie napełnij nadzieniem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj przez 15 minut.
- Cukiernię udekoruj mozzarellą, wstaw ponownie do piekarnika, piecz aż ser się zarumieni.