Deser malinowa chmurka

Deser malinowa chmurka to niezwykle smaczna przekąska inspirowana ciastem malinowa chmurka, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Jeśli nie, zapraszam na przepis: MALINOWA CHMURKA.



Deser jest niezwykle lekki, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z pokruszonych herbatników, galaretki malinowej z dodatkiem malin, puszystej piany przygotowanej ze śmietanki kremówki oraz prażonych migdałów. Zaserwowany w pucharkach prezentuje się znakomicie! Taki deser malinowa chmurka to idealny pomysł na smaczną przekąskę na rodzinne spotkania, domowe imprezy, czy po prostu, kiedy najdzie nas ochota coś słodkiego. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

DESER MALINOWA CHMURKA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 galaretka malinowa
  • 500 ml gorącej wody
  • 200 g malin
  • 120 g herbatników maślanych
  • 330 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garści migdałów


Wykonanie

  • Galaretkę rozpuszczamy gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do galaretki dodajemy maliny (świeże lub mrożone). Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Herbatniki maślane kruszymy i umieszczamy w 4 pucharkach. Następnie wlewamy tężejącą galaretkę z malinami. Pucharki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  • W międzyczasie prażymy migdały. W tym celu umieszczamy je na rozgrzanej, suchej patelni i podprażamy, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą koloru. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ubitą śmietankę wykładamy do pucharków. Na wierzch wykładamy migdały.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 11

Dodaj komentarz

trzy × jeden =