Chyba zgodzicie się ze stwierdzeniem, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Pszenne bułeczki z czarnuszką to świetny pomysł na śniadanie. Są one bardzo aromatyczne, mięciutkie, z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi bułek.
Tajnikiem smaku tych domowych bułeczek jest czarnuszka, która nadaje im oryginalnego smaku i aromatu. Sam zapach świeżo upieczonych bułeczek jest obłędny. A co dopiero smak…
Poniżej znajdziecie przepis na pyszne domowe bułeczki z czarnuszką. Będą idealnym wyborem na śniadanie, a także do pracy czy szkoły. Czarnuszkę możemy oczywiście zastąpić makiem, sezamem czy słonecznikiem.
PRZEPIS NA BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ
Składniki na 8 sztuk:
- mąka pszenna – 450 g
- letnia woda – 200 ml
- drożdże instant – 7 g
- cukier – łyżeczka
- sól – łyżeczka
- jajko
- masło – 2 łyżki
- czarnuszka
- żółtko
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć ręką. Wysmarować żółtkiem i posypać czarnuszką.
- Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku 15- 17 minut w temperaturze 220 stopni, grzałka góra- dół.
Super, mega sycące!