
Ogórki kanapkowe z kurkumą – chrupiące, aromatyczne i pełne smaku!
Szukacie przepisu na idealne ogórki kanapkowe, które będą nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu? Wypróbujcie moje ogórki kanapkowe z kurkumą! To pyszna przekąska, która zachwyca ciekawym kolorem, lekką ostrością i delikatnie słodko-kwaśnym smakiem.
Ten przepis na ogórki z kurkumą jest prosty i szybki w przygotowaniu, a finalnie otrzymujemy domowe ogórki kanapkowe idealne do burgerów, hot-dogów, kanapek, sałatek czy obiadu. Zobaczcie sami, jak w kilku krokach zrobić najlepsze ogórki z kurkumą, które świetnie smakują i można je wykorzystać na wiele sposobów. Zapraszam na przepis!
Dlaczego warto zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą?
- wyjątkowy smak
- szybki czas przygotowania
- złocisty kolor dzięki kurkumie,
- prosty przepis idealny na domowe przetwory,
- świetny dodatek do wielu potraw.
Zapoznajcie się z przepisem i sprawdźcie jak zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą, które zawsze się udają!
PRZEPIS NA OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ
Składniki:
- 1,5 kg średnich ogórków gruntowych
- 500 ml wody
- 3/4 szk octu 10%
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżka kurkumy
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyć pod zimną wodą. Następnie nieobrane ogórki pokroić w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. Ułożyć ciasno w słoikach.
- Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Dodać ocet i gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki i zakręcić.
- Dno dużego garnka wyłożyć bawełniana ściereczką, ułożyć na spodzie słoiki. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować 6 minut, pod przykryciem. Gorące słoiki ostrożnie wyjąć z garnka i ustawić na ręczniku do góry dnem. Postawić do przestygnięcia.
Uwaga! Jeśli pasteryzujemy słoiki od razu, czyli zalewa w słoikach jest gorąca, to do garnka wlewamy gorącą wodę. Jeśli pasteryzujemy zimne słoiki, do garnka wlewamy zimną wodę.



