Domowe ogórki kanapkowe z kurkumą do słoików

Domowe ogórki kanapkowe z kurkumą do słoików


Ogórki kanapkowe z kurkumą – chrupiące, aromatyczne i pełne smaku!

Szukacie przepisu na idealne ogórki kanapkowe, które będą nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu? Wypróbujcie moje ogórki kanapkowe z kurkumą! To pyszna przekąska, która zachwyca ciekawym kolorem, lekką ostrością i delikatnie słodko-kwaśnym smakiem. 

Ten przepis na ogórki z kurkumą jest prosty i szybki w przygotowaniu, a finalnie otrzymujemy domowe ogórki kanapkowe idealne do burgerów, hot-dogów, kanapek, sałatek czy obiadu. Zobaczcie sami, jak w kilku krokach zrobić najlepsze ogórki z kurkumą, które świetnie smakują i można je wykorzystać na wiele sposobów. Zapraszam na przepis!

Dlaczego warto zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą?

  • wyjątkowy smak 
  • szybki czas przygotowania
  • złocisty kolor dzięki kurkumie,
  • prosty przepis idealny na domowe przetwory,
  • świetny dodatek do wielu potraw.

Zapoznajcie się z przepisem i sprawdźcie jak zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą, które zawsze się udają!



PRZEPIS NA OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ

Składniki:

  • 1,5 kg średnich ogórków gruntowych
  • 500 ml wody
  • 3/4 szk octu 10%
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżka kurkumy


Wykonanie

  1. Ogórki dokładnie umyć pod zimną wodą. Następnie nieobrane ogórki pokroić w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. Ułożyć ciasno w słoikach.
  2. Wodę z cukrem i przyprawami zagotować. Dodać ocet i gotować przez 5 minut. Gorącą zalewą zalać ogórki i zakręcić.
  3. Dno dużego garnka wyłożyć bawełniana ściereczką, ułożyć na spodzie słoiki. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować 6 minut, pod przykryciem. Gorące słoiki ostrożnie wyjąć z garnka i ustawić na ręczniku do góry dnem. Postawić do przestygnięcia.

Uwaga! Jeśli pasteryzujemy słoiki od razu, czyli zalewa w słoikach jest gorąca, to do garnka wlewamy gorącą wodę. Jeśli pasteryzujemy zimne słoiki, do garnka wlewamy zimną wodę.



Domowe ogórki kanapkowe z kurkumą
ogórki kanapkowe z kurkumą do słoików
Domowe ogórki z kurkumą do słoików
Domowe ogórki z kurkumą


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 567

Dodaj komentarz

3 × cztery =