Fudge to pyszne kostki czekoladowe o miękkiej konsystencji i delikatnym maślanym smaku. Wystarczy tylko jeden niewielki kawałek, aby zaspokoić apetyt na słodkie.
Przepis na czekoladowy fudge jest bardzo prosty i szybki. Przygotujecie go w 10 minut bez użycia piekarnika z zaledwie 3 składników! Fudge można dowolnie modyfikować i wzbogacić o różne dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce, czy kakao. Jeśli jesteś fanem intensywnie słodkich deserów, koniecznie musisz przygotować ten smakołyk.
FUDGE Z 3 SKŁADNIKÓW PRZEPIS
Składniki
- 300 g czekolady deserowej
- 350 ml skondensowanego mleka słodzonego
- 100 g masła
Przygotowanie
1. W rondelku rozpuścić masło. Następnie dodać mleko skondensowane, cały czas mieszając.
2. W międzyczasie czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć do rozpuszczonego masła z mlekiem kondensowanym i całość podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa (opcjonalnie można dodać szczyptę soli). Rondelek z zawartością odstawić do przestudzenia.
3. Naczynie o wymiarach (20×15 cm) wyłożyć folią spożywczą.
4. Przestudzoną masę przelać do naczynia i umieścić w lodówce na ok. 2 godziny. Gdy fudge stwardnieje, wyjąć z formy i pokroić w grubą kostkę.