Rewelacyjne w smaku, mega puszyste placki jogurtowe z borówkami. Idealna na śniadanie, kolację czy słodką przekąskę w ciągu dnia. Można je serwować z ulubionymi owocami, w moim przypadku borówki. Możecie również dodać maliny, jeżyny czy banana.
Placuszki robi się naprawdę bardzo szybko i łatwo. Wystarczy wymieszać składniki i można brać się za smażenie. Najlepiej smakują ciepłe, prosto z patelni. Można je posmarować ulubionym dżemem czy czekoladą.
Takie placuszki z pewnością posmakują szczególnie dzieciakom, bo one uwielbiają takie słodkie przekąski z dodatkiem owoców. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
JOGURTOWE PLACUSZKI Z BORÓWKAMI
Liczba porcji: 15 placuszków | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 125 g borówek
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
- Jogurt mieszamy z jajkami oraz cukrem wanilinowym. Najlepiej zrobić to za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie miksujemy do połączenia składników. Pod koniec wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Dużą patelnię rozgrzewamy i smarujemy niewielką ilością masła. Nakładamy po łyżce ciasta na jednego placka. Podczas nakładania zachowujemy odstępy między placuszkami, by się nie posklejały.
- Placki smażymy na średniej mocy palnika do momentu, aż się zarumienią. Następnie przewracamy na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia.
Placuszki jogurtowe z jagodami ktore zaserwowalam mojej rodzice na sniadanie byly przepyszne! Goraco polecam! I Bardzo dziekuje za przepis!