Kokosanki to nic innego jak pyszne ciasteczka kokosowe, które przygotowane są z białek, cukru oraz kokosa. Robi się je naprawdę błyskawicznie i jest to najlepszy sposób na wykorzystanie białek, które zostaną nam z innych wypieków.
Domowe kokosanki można przygotować w mgnieniu oka, a ich smak jest naprawdę niepowtarzalny. Takie ciasteczko w połączeniu z filiżanką kawy to prawdziwy raj dla podniebienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Zobaczcie, jak z prostych składników można wyczarować pyszne ciasteczka kokosowe.
KOKOSANKI – PRZEPIS
Składniki
- 4 białka
- 150 g drobnego cukru
- 300 g wiórków kokosowych
- kilka kropel aromatu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie
- Białka jajek przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Pamiętajcie, by jajka były w temperaturze pokojowej. Należy je nieco wcześniej wyjąć z lodówki lub ogrzać w ciepłej wodzie.
- Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Pod koniec ubijania piana powinna być szklista i gładka.
- Do ubitych białek dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie), mieszamy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Z gotowej masy formujemy kokosanki, za pomocą dłoni. Gotowe kuleczki przekładamy kolejno na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.