Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa to idealny dodatek do każdego obiadu. Jest pełna kolorowych i smacznych warzyw, dzięki czemu zawiera mnóstwo witamin, a na dodatek świetnie smakuje.



Taka surówka z białej kapusty idealnie pasuje do schabowych, mielonych, czy mięsa drobiowego. Cudownie podkreśli smak każdej potrawy.

Surówka jest bardzo lekka i delikatna, ponieważ w swoim składzie nie zawiera majonezu. Dzięki temu jest mało kaloryczna, przez co możemy się nią zajadać do woli. Przepis na surówkę obiadową, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, jest bardzo prosty, a surówkę robi się naprawdę szybko. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto.

PRZEPIS NA KOLOROWĄ SURÓWKĘ OBIADOWĄ

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 mała kapusta biała
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu


Wykonanie

  • Z kapusty wyciąć głąb, a następnie poszatkować na szatkownicy lub drobno posiekać nożem. Kapustę przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na około 10 minut, następnie odciskamy z wody.
  • Marchewki oraz jabłka umyć, obrać ze skórki, poszatkować za pomocą krajalnicy do warzyw lub pokroić w drobną kosteczkę.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy sok z cytryny, oliwę oraz cukier, mieszamy.
  • Odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwadzieścia + dwanaście =