Kolorowa surówka obiadowa to idealny dodatek do każdego obiadu. Jest pełna kolorowych i smacznych warzyw, dzięki czemu zawiera mnóstwo witamin, a na dodatek świetnie smakuje.
Taka surówka z białej kapusty idealnie pasuje do schabowych, mielonych, czy mięsa drobiowego. Cudownie podkreśli smak każdej potrawy.
Surówka jest bardzo lekka i delikatna, ponieważ w swoim składzie nie zawiera majonezu. Dzięki temu jest mało kaloryczna, przez co możemy się nią zajadać do woli. Przepis na surówkę obiadową, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, jest bardzo prosty, a surówkę robi się naprawdę szybko. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto.
PRZEPIS NA KOLOROWĄ SURÓWKĘ OBIADOWĄ
Składniki
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 mała kapusta biała
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Z kapusty wyciąć głąb, a następnie poszatkować na szatkownicy lub drobno posiekać nożem. Kapustę przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na około 10 minut, następnie odciskamy z wody.
- Marchewki oraz jabłka umyć, obrać ze skórki, poszatkować za pomocą krajalnicy do warzyw lub pokroić w drobną kosteczkę.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy sok z cytryny, oliwę oraz cukier, mieszamy.
- Odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły.