Koperty z kapustą i pieczarkami to świetna przekąska na każdą imprezę. Lista składników niezbędnych do przygotowania tych pysznych przekąsek wcale nie jest długa a proces przygotowania naprawdę prosty.
Należy zakupić ciasto francuskie, kiszoną kapustę, marchewkę, pietruszkę pieczarki oraz cebulę. Ciasto francuskie nadziewamy farszem, który przygotowujemy z pozostałych składników. Należy pamiętać, by farsz był dobrze przyprawiony, wówczas koperty będą smaczniejsze. Ciasto francuskie jest bardzo delikatne, dlatego należy postawić na bardziej wyrazisty farsz.
Koperty z kapustą i pieczarkami idealnie smakują z filiżanką ciepłego barszczyku. Przepis na domowy barszcz czerwony znajdziecie już na blogu, jeśli nie to znajdziecie go tutaj: barszcz czerwony do picia. Chrupiące koperty z kapustą i pieczarkami w połączeniu z ciepłym barszczykiem z pewnością zachwycą każdego gościa.
KOPERTY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- czarnuszka
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól
- pieprz
- papryka ostra/chilli
Wykonanie
- Kapustę przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby przykryła kapustę i postawić na gaz. Gotować pod przykryciem przez 40 minut. Następnie dokładnie odcisnąć za pomocą dłoni.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Dusić do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do duszących się z cebulą pieczarek. Całość podsmażać przez 5 minut. Dodać odciśniętą kapustę, doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą papryki ostrej lub chilli i wymieszać.
- Przygotowane nadzienie przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach.
- Płat ciasta francuskiego podzielić na kwadraty. Na długość podzieliłam je na 4 części i na szerokość wykrawałam kwadraciki do momentu skończenia ciasta.
- Na każdy kawałek ciasta francuskiego nałożyć porcję nadzienia. Dwa przeciwległe boki zlepić ze sobą tworzyć tak zwaną kopertę. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wysmarować żółtkiem. Następnie posypać czarnuszką.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, grzanie góra-dół.