Koperty z kapustą i pieczarkami

Koperty z kapustą i pieczarkami

Koperty z kapustą i pieczarkami to świetna przekąska na każdą imprezę. Lista składników niezbędnych do przygotowania tych pysznych przekąsek wcale nie jest długa a proces przygotowania naprawdę prosty.



Należy zakupić ciasto francuskie, kiszoną kapustę, marchewkę, pietruszkę pieczarki oraz cebulę. Ciasto francuskie nadziewamy farszem, który przygotowujemy z pozostałych składników. Należy pamiętać, by farsz był dobrze przyprawiony, wówczas koperty będą smaczniejsze. Ciasto francuskie jest bardzo delikatne, dlatego należy postawić na bardziej wyrazisty farsz.

Koperty z kapustą i pieczarkami idealnie smakują z filiżanką ciepłego barszczyku. Przepis na domowy barszcz czerwony znajdziecie już na blogu, jeśli nie to znajdziecie go tutaj: barszcz czerwony do picia. Chrupiące koperty z kapustą i pieczarkami w połączeniu z ciepłym barszczykiem z pewnością zachwycą każdego gościa.

KOPERTY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • czarnuszka
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra/chilli


Wykonanie

  • Kapustę przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby przykryła kapustę i postawić na gaz. Gotować pod przykryciem przez 40 minut. Następnie dokładnie odcisnąć za pomocą dłoni.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Dusić do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  • Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do duszących się z cebulą pieczarek. Całość podsmażać przez 5 minut. Dodać odciśniętą kapustę, doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą papryki ostrej lub chilli i wymieszać.
  • Przygotowane nadzienie przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach.
  • Płat ciasta francuskiego podzielić na kwadraty. Na długość podzieliłam je na 4 części i na szerokość wykrawałam kwadraciki do momentu skończenia ciasta.
  • Na każdy kawałek ciasta francuskiego nałożyć porcję nadzienia. Dwa przeciwległe boki zlepić ze sobą tworzyć tak zwaną kopertę. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wysmarować żółtkiem. Następnie posypać czarnuszką.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, grzanie góra-dół.


Koperty z kapustą i pieczarkami
Koperty z kapustą i pieczarkami
Koperty z kapustą i pieczarkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

trzynaście − osiem =